Waarom je duurzame en eerlijke kleding moet omarmen

socialmedia_quotes_orsola_2
Bron: fashionrevolution.org

Ongelijkheid
Hoe alledaags een t-shirt ook is, er schuilt een enorme en ingewikkelde productieketen achter. In die keten werken gemiddeld 86 verschillende mensen aan dat ene t-shirt. Het gros ervan woont in arme landen en werkt onder slechte arbeidsomstandigheden. Dat geldt voor 99% van de kleding. Niemand kan er wat aan doen dat zij geboren wordt in een land waar arbeid het goedkoopst is. Niemand verdient bovendien de gevolgen daarvan. Ik wil zo min mogelijk bijdragen aan het bijbehorende leed voor mens en milieu: daarom koop ik alleen kleren bij bedrijven die een leefbaar loon uitbetalen niet zien als een te vermijden kostenpost, en voor wie duurzaamheid een vanzelfsprekende voorwaarde is in plaats van een marketingstrategie.

socialmedia_quotes_viviennewestwood
Bron: fashionrevolution.org

Verandering
Dit sluit niet uit dat ik denk dat juist ook de grote marktleiders moeten verduurzamen, vergroenen en vereerlijken: vraag dus vooral aan je favoriete winkels/merken waar de kleren die ze verkopen vandaan komen. Ook is simpelweg minder kopen geen slecht idee voor het milieu. Bovendien is er zowel online als offline veel tweedehands en vintage aanbod. En dan kan je nog kleding ruilen, met de naaimachine aan de slag of een oud t-shirt upcyclen.

socialmedia_quotes_lucysiegle
Bron: fashionrevolution.org

Duurzaam op het internet
Maar daar heb ik het allemaal niet over. Hier verzamel ik de winkels en de merken die alleen duurzame, eerlijke (‘schone’) kleding verkopen. Op het eerste gezicht lijkt duurzame en eerlijke kleding een onzichtbare niche: in een doorsnee winkelstraat vind je zelden iets. Mijn online zoektocht leverde echter steeds meer en meer op, tot het punt waarop ik dacht: dit wil ik delen. Omdat het soms gewoon fijn is te kunnen dwalen tussen mooie kledingstukken. Zeker als je weet dat het merk er alles aan heeft gedaan om het milieu en de arbeiders er niet onder te
laten lijden.

Meer lezen, zien of leren? Ik heb wat artikelen, filmpjes en documentaires bij elkaar verzameld. Hier vind je nog meer blogs en websites over mode en duurzaamheid.

If your jeans are cheaper than this, you’ve got a problem (Bron: Refinery29)
De prijs van een kledingstuk vertelt je láng niet alles wat je moet weten, maar tot op zekere hoogte.. wel.

De slag om de klerewereld (Bron: VPRO)
In drie mooie en meedogenloze afleveringen van 40 minuten duiken Teun van de Keuken en Roland Duong de textielindustrie in: van katoenplantage tot textielhandelaar. Zeer de moeite waard!

Dit zijn de echte slachtoffers van de mode-industrie (Bron: BEDROCK)
Dit laagdrempelige artikel over duurzame mode behandelt verschillende oplossingen: van bewuste designers tot het leasen van kleding. Inclusief hoopvolle ondertitel: “de fast fashion industrie maakt plaats voor duurzame mode.”

Fair Wear
De Fair Wear Foundation is een Nederlandse stichting die met zoveel mogelijk partijen samenwerkt om de arbeidsomstandigheden in de hele keten te verbeteren:

Mode en duurzaamheid: het taboe van overproductie (Bron: Stylink.nl)
Hoe komt het dat modemerken te kampen hebben met (véél) overproductie en waarom is dat een probleem?

Low wages, unsafe conditions and harassment:
fashion must do more to protect female workers
(Bron: The Guardian)
Een feministisch perspectief op de kledingindustrie. Vrouwen houden van shoppen, zo luidt het cliché – maar aan de achterkant van mode-industrie zijn het de vrouwen die het meest lijden.

Schone Kleren Campagne: ‘H&M scoort goed op ecologisch vlak, maar qua ethiek blijft het bij beloftes’ (Bron: Knack)
Biologisch katoen is mooi, maar zegt niets over arbeidsomstandigheden. Vergeleken met soortgelijke ketens loopt H&M voorop, maar het is absoluut geen rozengeur en maneschijn.

What happens when fashion becomes fast, disposable and cheap? (Bron: NPR)
Als wij – en bedrijven – anders na zouden denken over afval, zou dat de kledingindustrie ongetwijfeld ten goede komen. We moeten op weg naar een gesloten systeem waarbij de merken en makers ook verantwoordelijk zijn voor het eind van de keten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *